Τα ενθέματα μαστών είναι κατασκευασμένα ώστε να διαρκούν για πάντα. Βέβαια κάποια άτομα μπορεί να χρειαστούν αλλαγή των ενθεμάτων στο μέλλον ή λόγω μείωσης του μαζικού αδένα ή λόγω πτώσης των μαστών, οφειλόμενη σε μεγάλες αυξομειώσεις του μεγέθους τους μετά από εγκυμοσύνη ή από αύξηση βάρους. Το αν έχουν τοποθετηθεί ενθέματα ή όχι δεν επηρεάζει την πιθανότητα «πτώσης» των μαστών, η οποία οφείλεται στη χαλάρωση του δέρματος αφενός, ή στις μεγάλες αυξομειώσεις του όγκου. Στις περιπτώσεις αυτές που ούτως ή άλλως θα συνέβαιναν, είτε χωρίς, είτε με ενθέματα, μπορεί κανείς να προβεί σε μία ανόρθωση, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του ότι οι μαστοί με ή χωρίς ενθέματα δεν θα παραμείνουν ακριβώς ίδιοι όλη τη ζωή και επομένως εάν κάποια επιθυμεί να διατηρήσει ένα καλό σχήμα στους μαστούς της πιθανόν να χρειαστεί να τους ανορθώσει ή ακόμη και να αλλάξει ένθεμα.
Περιποίηση ενθεμάτων
Στο σημείο αυτό υπάρχει αρκετή διχογνωμία μεταξύ των γιατρών και καμιά από τις διαδικασίες δεν συνιστάται από όλους τους γιατρούς, αλλά μόνο από ένα μέρος αυτών.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε την άποψη του γιατρού σας και να συζητήσετε με αυτόν.
ΜΑΣΑΖ ΤΩΝ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ
Κάποιοι πλαστικοί χειρουργοί συστήνουν κάποιο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση, το ίδιο το άτομο να κάνει μασάζ στους μαστούς. Αυτό το μασάζ συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά την ημέρα. Ορισμένοι γιατροί συστήνουν να ξεκινάει το μασάζ αμέσως την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση. Αυτό όμως οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί δεν το αποδέχονται, διότι αφενός ο μαστός πονάει, αφετέρου υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας αιματώματος.
Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν το μασάζ να ξεκινάει μία ή δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μερικοί γιατροί συστήνουν να γίνεται τον μασάζ μερικές φορές την ημέρα για τις πρώτες τρεις εβδομάδες και μετά μία φορά την ημέρα. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί για περίπου έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο.
Το μασάζ γίνεται σπρώχνοντας το ένθεμα από προς τα πάνω κατόπιν προς τα κάτω, μετά αριστερά και μετά δεξιά. Αυτό μπορεί να γίνει για λίγα λεπτά την ημέρα. Το μασάζ χρησιμεύει για να ελαστικοποιηθεί όσον το δυνατό περισσότερο η μεμβράνη, την οποία δημιουργεί ο οργανισμός, γύρω από το ένθεμα. Η ελαστικοποίηση αυτή βοηθάει ώστε να μην δημιουργηθεί στο μέλλον κάψα.
Πολλοί γιατροί από την άλλη πλευρά πιστεύουν ότι το μασάζ δεν είναι απαραίτητο μετά την αυξητική μαστών, ιδίως εάν το ένθεμα έχει μπει κάτω από το μείζονα θωρακικό διότι ο μυς με τις κινήσεις του κάνει μασάζ στο ένθεμα, από μόνος του πολλές φορές καθημερινά.
ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
Καλό είναι να κάνει κανείς μία μαστογραφία πριν την επέμβαση αυξητικής μαστών, ιδίως όταν έχει στο οικογενειακό του περιβάλλον άτομα που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Αυτό θα βοηθήσει ώστε σε περίπτωση που από κακή σύμπτωση το άτομο αυτό έχει ήδη καρκίνο του μαστού σχηματισμένο, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό και να μην μπει στην διαδικασία αυξητικής μαστών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, θα πρέπει όπως και κάθε γυναίκα που δεν έχει ενθέματα μετά τα σαράντα, να ελέγχετε τον μαστό σας με κάποια μαστογραφία ή υπερηχογράφημα. Η αυτοεξέταση είναι απαραίτητη σε κάθε ηλικία είτε κάποιο άτομο έχει ενθέματα ή όχι.
ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ
Εάν κάποιο ένθεμα για κάποιο λόγο τρυπήσει είναι πιθανόν να περάσει απαρατήρητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί προβλήματα υγείας. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχει κανείς την κατάσταση του ενθέματος είναι η μαγνητική τομογραφία. Η απλή μαστογραφία συνήθως δεν μπορεί να διαγνώσει την ενδεχόμενη ρήξη του ενθέματος.
ΦΟΡΑΤΕ ΣΤΗΘΟΔΕΣΜΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΤΙΚΗ
Ο στηθόδεσμος έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στο να αποφευχθεί η πτώση του μαστού. Πολλές γυναίκες θέλουν να κάνουν αυξητική προσδοκώντας να μην φορούν στηθόδεσμο και το στήθος να στέκεται καλά. Κάτι τέτοιο ναι μεν είναι αληθές, αλλά καλό θα ήταν να φορά κανείς στηθόδεσμο για να αποτρέψει την πτώση του μαστού στο μέλλον. Το ένθεμα λειτουργεί και ως εσωτερικό στήριγμα σε πολλούς μαστούς, αποτρέποντας την πτώση, όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ιδίως τα άτομα που έχουν βάλει πολύ μεγάλο ένθεμα και όπου το ένθεμα έχει μπει αρκετά επιφανειακά, έχουν αρκετές πιθανότητες να παρατηρήσουν μία πτώση στους μαστούς, εάν δε φορούν στηθόδεσμο.
ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Κάποιοι πλαστικοί χειρουργοί συστήνουν την προληπτική χρήση αντιβιοτικών, όταν κάποιος κάνει κάποια εργασία στα δόντια του. Αυτό ναι μεν δεν έχει αποδειχτεί ότι έχει κάποιο νόημα, αλλά γενικά οι γιατροί συστήνουν σε κάποιους που έχουν κάποιο ξένο σώμα στον οργανισμό τους να παίρνουν προληπτική αντιβίωση στον οδοντίατρο. Για παράδειγμα άτομα που έχουν βηματοδότες, μεταλλικές βαλβίδες στην καρδιά, τεχνητές αρθρώσεις και διάφορα άλλα, σε αυτά τα άτομα συστήνεται προληπτική αντιβίωση στον οδοντίατρο. Αυτό γιατί μέσα στο στόμα υπάρχουν πάρα πολλά μικρόβια τα οποία μπορούν να μπουν στην κυκλοφορία και να βλάψουν τα υλικά αυτά. Για τα ενθέματα σιλικόνης δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο και γι’ αυτό οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί δε συστήνουν προληπτική αντιβίωση. Όμως, επειδή υπάρχει ως γενική αρχή στην ιατρική, κάποιοι το συμβουλεύουν.