Πολλές φορές, μετά από εγκυμοσύνη ή μεγάλη απώλεια βάρους, παρατηρείται το φαινόμενο της πτώσης των μαστών, παράλληλα με μεγάλη μείωση του όγκου τους. Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, μετά από εγκυμοσύνη, ο μαστός να «αδειάζει». Η μείωση του όγκου μπορεί να είναι τόσο μεγάλη σε βαθμό που οι μαστοί να είναι μικρότεροι ακόμη και σε σχέση με το μέγεθος που ήταν παλαιότερα, όταν το άτομο βρισκόταν στα ίδια κιλά. Οι γυναίκες αυτές προσέρχονται στον πλαστικό χειρουργό με την επιθυμία της αύξησης του όγκου των μαστών, παράλληλα όμως και την ανόρθωση στήθους.
Διαδικασία για ανόρθωση στήθους
Σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίζουμε και να διαχωρίζουμε την κατάσταση της πτώσης των μαστών σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε «ψευδοπτώση». Η πραγματική έννοια της πτώσης των μαστών προϋποθέτει τη χαλάρωση, μαζί με τη μετακίνηση της θηλής σε κατώτερη θέση από το επιθυμητό. Η ψευδοπτώση αντίθετα μοιάζει με πτώση των μαστών, αλλά στην πράξη είναι απλώς «άδειασμα» του αδένα. Πρακτικά, η διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στη θέση της θηλής. Η σωστή θέση της θηλής συνήθως καθορίζεται από την απόσταση μεταξύ αυτής και του ανώτερου μέρους του στέρνου. Με βάση συγκεκριμένα, σταθερά, οδηγά σημεία του σώματος, ο πλαστικός χειρουργός λαμβάνει κάποιες μετρήσεις και αποφαίνεται εάν η πτώση θεωρείται πραγματική ή είναι η λεγόμενη ψευδοπτώση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αυξητική μαστών και μόνο δίνει ένα εξαιρετικά, καλό, επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν το πλεονέκτημα ότι, επειδή υπάρχει επαρκής ποσότητα δέρματος, το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό. Στις περιπτώσεις αυτές οι τομές είναι οι κλασικές τομές αυξητικής μαστών, οι οποίες είναι εξαιρετικά μειωμένες και επομένως η ενδιαφερόμενη γυναίκα έχει μόνο τις τομές της αύξησης, οι οποίες είναι πολύ λίγες και όχι ιδιαίτερα εμφανείς.
Είναι προτιμότερο να μπορέσει κάποιος να αποφύγει την επέμβαση της ανόρθωσης στήθους και να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα μόνο με αύξηση. Αυτό διότι, η ανόρθωση μαστών έχει περισσότερες τομές και επομένως περισσότερα σημάδια. Τα σημάδια αυτά με τον καιρό επουλώνονται, βελτιώνονται αρκετά, αλλά πάντα κάτι μένει.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μας επιτρέπουν να αποφύγουμε την επέμβαση της ανόρθωσης, ακόμα και όταν η θηλή έχει ένα μικρό βαθμό πτώσης. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως είναι απαραίτητο να γίνει ανόρθωση. Βέβαια, η ανόρθωση με χρήση ενθεμάτων έχει πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε σχέση με την απλή ανόρθωση μόνο.
Η πτώση των μαστών μπορεί να είναι από πολύ μικρή έως πολύ μεγάλη. Για το λόγο αυτό, έχουν καθοριστεί διαφορετικές βαθμίδες όσον αφορά στην πτώση.
Ο βαθμός πτώσης καθορίζεται με βάση τη θέση που βρίσκεται η θηλή, σε σχέση με το επίπεδο της υπομαστίου πτυχής [ υπομάστιος πτυχή είναι το σημείο που ενώνεται ο μαστός με τον υπόλοιπο θώρακα, δηλαδή το σημείο που ο μαστός «διπλώνει» ]. Εάν στο κατώτερο σημείο του μαστού, εκεί όπου αυτός «διπλώνει», τοποθετήσουμε ένα χάρακα, μπορούμε με ευκολία να δούμε εάν η θηλή βρίσκεται σε επίπεδο πιο πάνω ή πιο κάτω από το χάρακα αυτόν. Εάν η θηλή βρίσκεται πιο πάνω ή στο επίπεδο του χάρακα, δηλαδή της υπομαστίου, τότε μιλάμε για πτώση βαθμού 1. Εάν βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο από την υπομάστιο έως και τρία εκατοστά, τότε μιλάμε για πτώση βαθμού 2. Εάν βρίσκεται χαμηλότερα από τα τρία εκατοστά, τότε μιλάμε για πτώση βαθμού 3.
Πτώση βαθμού 1
Πολλές φορές και μόνο η αύξηση από μόνη της μπορεί να βελτιώσει το πρόβλημα. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που το καθορίζουν. Για παράδειγμα, όσο μεγαλύτερο είναι το ένθεμα που θα τοποθετηθεί, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο βαθμός ανόρθωσης που θα επιτευχθεί. Στην ανόρθωση στήθους με αύξηση, μπορούν να συνεισφέρουν διάφορες τεχνικές, που ένας πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να γνωρίζει καλά. Τέτοιες τεχνικές είναι η μεταφορά της υπομαστίου, η τεχνική διπλού επιπέδου και διάφορες άλλες.
Όταν μια γυναίκα έχει μικρό βαθμό πτώσης και χρειάζεται αύξηση, θεωρείται γενικά ευνοημένη, ως προς το ότι έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με πολύ μικρές τομές. Το αποτέλεσμα πολλές φορές είναι καλύτερο ακόμα και σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν καθόλου πτώση.
Πτώση βαθμού 2
Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται κάποιος βαθμός ανόρθωσης της θηλής. Αυτό βέβαια πολλές φορές μπορεί να γίνει χωρίς πολλές τομές, μόνο με την μεταφορά της θηλής, πράγμα το οποίο μειώνει πολύ τα σημάδια της ανόρθωσης.
Ο γιατρός μπορεί παράλληλα να χρησιμοποιήσει άλλες τεχνικές, όπως αυτές που προείπαμε, για να έχει φυσικό αποτέλεσμα και πολύ μειωμένα σημάδια.
Πτώση βαθμού 3
Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται να γίνει μία τυπική επέμβαση ανόρθωσης στήθους, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τοποθετηθούν επιπλέον τα ένθεματα μαστού. Οι τομές που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι οι κλασικές τομές ανόρθωσης στήθους.