Θηλαία άλως ονομάζεται το σκουρόχρωμο δέρμα γύρω από την θηλή. Πολλές γυναίκες, αλλά και άντρες, παρουσιάζουν την θηλαία άλω πολύ διατεταμμένη ή προεξέχουσα και μπορεί να ενοχλούνται από την μεγάλη διάμετρο της. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση ή σε διάταση που υπέστη η θηλή, λόγω αυξημένου όγκου του μαστού. Ο αυξημένος όγκος μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό βάρος, σε γενετική προδιάθεση ή σε ενθέματα μαστών στις γυναίκες. Επίσης μερικές φορές συμβαίνει με το πέρασμα της ηλικίας. Ο τυπικός ασθενής που ζητάει αυτή του είδους την βελτίωση θέλει η θηλή να μειωθεί σε διάμετρο, αλλά πολλές φορές και να μειωθεί ή να αυξηθεί η προβολή της. Η επέμβαση αυτή συνήθως γίνεται ταυτόχρονα με άλλο είδος επέμβασης όπως ανόρθωση μαστών, μείωση μαστών ή ακόμα και αυξητική μαστών.
Διαδικασία μείωσης θηλής
Η μείωση της θηλής συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία εκτός εάν κάποιο άτομο προτιμάει γενική. Προϋποθέτει δύο τομές πάνω στη θηλή, οι οποίες πρακτικά είναι δύο ομόκεντροι κύκλοι. Ο χειρουργός αφαιρεί τον ιστό ανάμεσα στους δύο κύκλους και κάνει μια συρραφή μεταξύ τους. Λόγω του ότι ο εξωτερικός κύκλος έχει μεγαλύτερη περίμετρο συνήθως δημιουργούνται κάποιες μικρές πτυχώσεις. Οι πτυχώσεις αυτές, μετά από μερικούς μήνες, εξομαλύνονται, εκτός εάν η διαφορά της περιμέτρου του ενός κύκλου σε σχέση με τον άλλο είναι εξαιρετικά μεγάλη. Μετά το τέλος της διαδικασίας τοποθετούνται γάζες.
Η μείωση της θηλής είναι μία επέμβαση που δεν χρειάζεται συνήθως νοσηλεία και μπορεί κανείς αμέσως να πάει στο σπίτι του. Ο πόνος είναι από ανύπαρκτος έως μικρού βαθμού. Εάν υπάρχει άλγος, απλά παυσίπονα είναι σε θέση να το ελέγξουν. Ελάχιστο οίδημα ή μελανιές μπορεί να παρουσιαστούν. Μπορεί κανείς να πλυθεί ακόμα και από την επόμενη ημέρα. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει ακόμα και την επόμενη ημέρα. Πιο έντονες δραστηριότητες, όπως αθλητισμός κτλ, μπορεί κάποια να κάνει μετά από δύο εβδομάδες. Ο μαστός είναι παρουσιάσιμος μετά από δύο εβδομάδες περίπου και η επούλωση ολοκληρώνεται σε μερικούς μήνες, οπότε έχουμε και το τελικό αποτέλεσμα.
Η διαδικασία δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργικότητα της θηλής. Κατά την διάρκεια της επέμβασης δεν επηρεάζεται καθόλου ο αδένας και επομένως δεν διακόπτεται η πορεία των γαλακτοφόρων πόρων (τα σωληνάκια που μεταφέρουν το γάλα από τον αδένα στην θηλή).