Τα σύγχρονα ενθέματα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και η νομοθεσία επιβάλει να αντέχουν σε μεγάλες καταπονήσεις. Ένα ένθεμα αντέχει πίεση βάρους μερικών εκατοντάδων κιλών αλλά και σε ισχυρή έλξη χωρίς να σπάει. Ο μόνος τρόπος για να τρυπήσει ένα ένθεμα είναι με αιχμηρό αντικείμενο. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, το σχήμα του δεν χαλάει και η σιλικόνη δεν διαρρέει προς τα έξω.
Όσον αφορά στην αντοχή στο χρόνο τα ενθέματα είναι κατασκευασμένα με προοπτική να διαρκούν για πάντα. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια ενθέματα, τα οποία μετά από αρκετά χρόνια μπορεί να παρουσιάσουν κάποια αστοχία και να πάψουν να εκπληρώνουν το σκοπό τους. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως η σιλικόνη που περιέχουν δεν διαρρέει, αλλά παραμένει μέσα στο ένθεμα και αυτό δεν χάνει το σχήμα του. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για την cohesive σιλικόνη που χρησιμοποιείται στα ενθέματα.
Έγκριση FDA για αντοχή των ενθεμάτων σιλικόνης
Το FDA (US Food and Drug Administration) έχει δώσει την έγκριση του για τα νεότερης γενιάς ενθέματα, αυτά δηλαδή που περιέχουν συνεκτική (cohesive gel) σιλικόνη. Παρ’ όλ’ αυτά, πολλοί αναρωτιούνται για την ανθεκτικότητα αλλά και τη διάρκεια αυτών. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα ενθέματα σιλικόνης έχουν περάσει από αυστηρότατες δοκιμές κι έχουν γίνει πάρα πολλές πολυετείς έρευνες κι έγκυρες μελέτες, οι οποίες αφορούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο και οι οποίες έχουν δημοσιευτεί.
Έγκυρη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ARCΗΙVΕS OF PLASTIC SURGERY αναφέρει ότι ένας βασικός παράγοντας για την αντοχή των ενθεμάτων είναι η διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το ένθεμα βρίσκεται μέσα στον οργανισμό. Η έρευνα διαπίστωσε ότι 3 χρόνια μετά την επέμβαση το 3%-5% των ενθεμάτων παρουσίασαν ρήξη, ενώ μετά από 10 χρόνια το ποσοστό αυτό ανήρχετο στο 7%-10%. Άλλη μελέτη της εταιρείας MENTOR αναφέρει οτι μετά από 6 χρόνια μόνο το 1,1 % των ενθεμάτων παρουσίασε ρήξη. Βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι κάποιες μελέτες συντονίζονται περισσότερο με τις επιθυμίες της εταιρείας που κατασκευάζει τα ενθέματα και επομένως μπορεί το αποτέλεσμα της μελέτης να ευνοεί τα ενθέματα της συγκεκριμένης εταιρείας. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, κοιτώντας κανείς όλες τις διαφορετικές μελέτες, μπορεί να βγάλει ένα συμπέρασμα κατά προσέγγιση για το ότι η πιθανότητα ρήξης των ενθεμάτων βρίσκεται κάτω από το 10%. Φυσικά κάποιες μελέτες δίνουν καλύτερα ποσοστά σε μια εταιρεία παραγωγής ενθεμάτων και άλλες μελέτες ευνοούν άλλη κατασκευάστρια εταιρεία.
Πρέπει να αλλάξω το ένθεμα;
Σε γενικές γραμμές θα πρέπει το άτομο, το οποίο αποφασίζει να μπει στη διαδικασία της αυξητικής μαστών με ενθέματα σιλικόνης, να έχει στο βάθος του μυαλού του ότι η διαδικασία αυτή είναι «ημιμόνιμη». Με αυτό εννοούμε ότι, σε κάποια στιγμή, μετά από μερικά χρόνια, για διάφορους λόγους να χρειαστεί κάποια επέμβαση προκειμένου να συνεχίσει το καλό αποτέλεσμα που είχε αρχικώς επιτευχθεί. Οι λόγοι είναι διάφοροι: μπορεί να αλλάξει ο μαστός ή να αστοχήσει το ένθεμα ή να υπάρξει κάψα, κ.α. Ένας μαστός, είτε έχει ενθέματα είτε όχι, δεν θα παραμείνει αναλλοίωτος μετά από πολλά χρόνια. Το ανθρώπινο σώμα υφίσταται αλλαγές με την επίδραση των νόμων του χρόνου και της βαρύτητας, ανεξαρτήτως ενθεμάτων ή μη. Η διατήρηση του καλού σχήματος του μαστού μπορεί να σημαίνει κάποιες επεμβατικές διαδικασίες μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ή λόγω μεγάλων αυξομειώσεων βάρους ή ακόμα και μετά από εγκυμοσύνη και θηλασμό.
Έλεγχος ενθεμάτων μαστού
Ο έλεγχος των ενθεμάτων γίνεται με μαγνητική τομογραφία. Μπορεί κανείς εάν θέλει να κάνει (εάν και δεν είναι απαραίτητο) μία μαγνητική τομογραφία για check up ανά χρονικά διαστήματα κάποιων ετών για να ελέγξει τα ενθέματα αλλά και το μαστό γενικότερα. Δεν πρέπει να υπάρχει η φοβία της ρήξης του ενθέματος, διότι ακόμα και αν υπάρξει, δεν δημιουργεί κάποιο άμεσο πρόβλημα στο σώμα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πού υπήρξε ρήξη του ενθέματος αλλά αυτή έγινε αντιληπτή ως τυχαίο εύρημα μετά από πολλά χρόνια.
Η ρήξη του ενθέματος δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία αλλά συνήθως δεν προκαλεί ούτε καν αλλαγή στο σχήμα του μαστού. Οι βλάβες που μπορεί να δημιουργηθούν είναι η δημιουργία κάψας ή κάποια λεμφαδενίτιδα. Το πιθανότερο είναι ούτε αυτές θα υπάρξουν ποτέ, ακόμα και αν το ένθεμα έχει υποστεί ρήξη επί μακρόν. Ακόμα και να υπάρξουν οι επιπλοκές που προαναφέραμε, αυτές μπορούν να διορθωθούν με την αφαίρεση του ενθέματος κι αντικατάσταση του με κάποιο άλλο. Η ρήξη των ενθεμάτων μπορεί να συμβεί λόγω κάποιας χειρουργικής επέμβασης που γίνεται στο μαστό, λόγω τραύματος, αλλοίωσης από το χρόνο του τοιχώματος του ενθέματος, ισχυρής πίεσης κατά τη διάρκεια μαστογραφίας . Μπορεί όμως να συμβεί και χωρίς κανένα από τους παραπάνω λόγους. Οι πιθανότητες όμως αυτές είναι μικρές. Δοξασίες ή κουτσομπολιά τα οποία αναφέρουν ότι τα ενθέματα εκρήγνυνται σε αεροπλάνα ή σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν ευσταθούν διότι γενικά καταστάσεις αυτού του είδους που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα ενθέματα είναι ασύμβατες με τη ζωή. Το να υποστεί ένα άτομο μία επανεπέμβαση μετά από χρόνια για να διορθώσει τους μαστούς σίγουρα δεν είναι ευχάριστο αλλά πρέπει κανείς να σκεφτεί ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρές, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας κι επίσης ότι ούτως ή άλλως τίποτα στο ανθρώπινο σώμα δεν είναι μόνιμο, αλλά χρειάζεται συντήρηση προκειμένου να διατηρηθεί μια καλή εμφάνιση.